Birthesminde
Birthesminde, beliggende på Midtsjælland mellem Holbæk og Roskilde, er mere end bare en dansk grise farm. Denne gård har en rig historie, der strækker sig tilbage til midten af 1800-tallet, og den har været i familiens varetægt i over 50 år, forpagtende hele 18 hektar jord.
Den danske svineproduktionshistorie har taget en ny drejning på Birthesminde, hvor bæredygtig produktion og dyreetik er i centrum. Dansk svineproduktion har siden 1850’erne gjort Danmark til en af verdens førende producenter af svinekød, primært eksporteret til England. Fra en industrialiseret start og gennem det 20. århundrede blev produktionen mere kompleks og industrialiseret. Andelsslagterier blev etableret, og danske svinebønder afleverede deres grise til slagtning i andelsproduktion, der kulminerede i Danish Bacon Company.
Efter Anden Verdenskrig oplevede dansk svineproduktion økonomisk opsving, men med tiden voksede produktionen så meget, at forholdet til det enkelte dyr ændrede sig markant. Konkurrence om priser udfordrede danske svinebønder, der måtte træffe svære valg vedrørende dyrevelfærd, medicinforbrug og produktion. Industrien ændrede sig, og andelsstrukturen sluttede med omdannelsen af Danish Crown til et aktieselskab i 2010.
På Birthesminde bliver fortidens erfaringer brugt som inspiration til at skabe en nutidig og bæredygtig landbrugspraksis. Familien, der nu omfatter fire generationer, har forskellige perspektiver, men de ser det som en gave at have hinanden og arbejder sammen for at finde de bedste løsninger. Gården er ikke kun et sted for svineproduktion; det er også et sted, hvor generationers erfaringer og traditioner mødes for at skabe en bæredygtig fremtid.
Vil du gerne vide mere om Birthesminde, så kan du læse mere om dem på deres hjemmeside her.
01
PÅ GRISENES PRÆMISSER
Da Birthesminde blev etableret, var det med det ønske, at de ville skabe velsmagende grisekød, som gav en god smag i munden. Deres kød er derfor produceret 100% på grisens præmisser.
02
uden ring i næsen
Grise bruger deres tryner som grave redskaber, og den bør være så fri som mulig. Graveadfærden er så stor en del af grisens natur, at de har valgt ikke at sætte ring i deres grises næser.
03
GRISERACER PÅ GÅRDEN
De har i gennemsnit omkring 200 grise fordelt på griseracerne: Mangalitza og den sortbrogede danske landracegris. Begge grise er robuste og sætter noget mere rygspæk, end de lyserøde grise.